Opvoeden en opgroeien

Antwoord op vragen over opvoeden en opgroeien en over de verzorging en opvang van uw kind. Samen met jou kijken Centrum voor Jeugd en Gezin en het Sociaal Team van MENS-De Bilt hoe jij verder kunt. Hulp bij al je vragen over gezin en opvoeden.

Kom je er niet uit?

Opvoeden en opgroeien

Stichting Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en bestaat uit een team van ruim vijftig ouders die zich vrijwillig inzetten om ouders/opvoeders binnen de gemeente te inspireren en informeel te ondersteunen rondom opvoeding en gezinsbalans. Ouders Lokaal doet dit door laagdrempelige activiteiten te organiseren waarin zij ouders met elkaar verbindt met de intentie elkaar te versterken in het ouderschap.

Een overzicht van de activiteiten staat op de website van ouders lokaal.

Mamacafé De Bilt

Papa’s zijn ook van harte welkom!

 

Op vrijdagochtend (bij)praten met andere ouders uit gemeente De Bilt

Het Mamacafé vindt op vrijdagen van 10.00 tot 11.30 uur plaats in Restaurant Bij de Tijd, Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg 14 in De Bilt. Alle ouders/verzorgers uit gemeente De Bilt zijn welkom om elkaar hier te ontmoeten terwijl hun kinderen samen spelen. In het restaurant is een speelhoek aanwezig. Koffie en thee zijn 1 euro.

Eens per maand vindt er een extra activiteit plaats tijdens het Mamacafé. Op de website en Facebookpagina van MENS de Bilt (www.mensdebilt.nl. Externe link en www.facebook.com/mensdebilt. Externe link) worden al deze extra activiteiten vooraf aangekondigd. Ook is hier te vinden op welke feestdagen, zoals binnenkort Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag, het Mamacafé gesloten is.

Wil je iets betekenen in het aanbod van extra activiteiten tijdens het Mamacafé of lijkt het je leuk om gastvrouw te worden, neem dan contact op met Christine Thomas van MENS De Bilt: c.thomas@mensdebilt.nl of 06-13069608.

Over MENS De Bilt
MENS De Bilt is de Biltse organisatie voor maatschappelijke ondersteuning. We brengen mensen bij elkaar en staan midden in de samenleving. We weten wat er leeft en willen graag dat iedereen meedoet. U kunt bij MENS De Bilt terecht met al uw vragen en ideeën over welzijn, wonen en zorg. We ondersteunen inwoners met goede ideeën en initiatieven en bieden hulp als het nodig is.

Consultatiebureau Bilthoven

Planetenplein 2
3721 LH Bilthoven

E-mail

jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl

 

Telefoon

033-460 00 46

 

Voor email van uw contactpersoon zie (groene)groei boekje van uw kind. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 -17.00 uur
https://ggdru.nl/locaties/consultatiebureau-bilthoven/

 

CJG De Bilt (Het Lichtruim, 2e verdieping)

Planetenplein 2
3721 LH Bilthoven

E-mail

info@cjgdebilt.nl

 

Telefoon

030 – 229 50 50

 

Wij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur. U kunt binnenlopen, mailen of bellen.

 

Consultatiebureau Maartensdijk

Nachtegaallaan 30
3738 EB Maartensdijk

 

E-mail

jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl

 

Telefoon

033-460 00 46

 

https://ggdru.nl/locaties/consultatiebureau-maartensdijk/

Samen Oplopen – Steun voor gezinnen

Als ouder ga je wel eens door lastige periodes heen. Het valt dan niet altijd mee om je staande te houden en positief te blijven. Zeker als er weinig mensen zijn om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Samen Oplopen kan in dat geval een paar uur per week ondersteuning bieden. Een stukje samen met je oplopen.

Wat kan een vrijwilliger bijvoorbeeld betekenen?

 • Een luisterend oor bieden
 • Meedenken met de opvoeding
 • Spelen met de kinderen
 • Meekijken met de administratie
 • Helpen met het opzetten van een kennissenkring
 • Meegaan naar een instantie
 • Hulp bij het leren kennen van de Nederlandse taal en cultuur

Wat kun je verwachten?

 • Een kennismaking met de coördinator bij jou thuis
 • Een zorgvuldig geselecteerde vrijwilliger die bij je gezin past
 • Persoonlijke betrokkenheid van de coördinator bij jouw gezin en de vrijwilliger

Wil je vrijwilliger worden?

Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij Samen Oplopen? Voel je welkom! Kijk hier voor meer informatie over wat het vrijwilligerswerk inhoudt.

Vragen en/of aanmelden

Christine Thomas, coördinator Samen Oplopen MENS De Bilt.
telefoon: 06-130 69 608
e-mail: samenoplopen@mensdebilt.nl

Samen Oplopen is een onderdeel van MENS De Bilt. Het wordt in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin kosteloos aangeboden aan gezinnen met minimaal een kind onder de 24 jaar oud, woonachtig in gemeente De Bilt.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin De Bilt is er voor kleine en grote vragen. Naast de toegang tot hulpverlening kun je bij ons ook terecht voor vragen en advies rondom scheiding, tijdens het scheidingsspreekuur. Elke maandag in de even weken van 09.00-11.00 uur bij MENS, Molenkamp 60 De Bilt. Het spreekuur wordt gehouden door een consulent van het CJG en een jurist. Het spreekuur is gratis. Het maakt niet uit of je gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. Ook je kinderen kunnen langskomen om vragen te stellen of te praten over wat hen bezighoudt.

Welke vragen kun je (bijvoorbeeld) stellen?

 • Wat vertel ik de kinderen wel of niet?
 • Wat zijn de financiële of juridische gevolgen van een scheiding?
 • Hoe steun ik mijn kinderen?

Waar vind ik zelf emotionele ondersteuning?

Het maakt niet uit of je gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. Ook je kinderen kunnen langskomen om vragen te stellen of te praten over wat hen bezighoudt.

Je kunt je vragen anoniem voorleggen. Het spreekuur is gratis.

Kun je niet naar het spreekuur komen? Je kunt ook bellen met (030) 2295050 en je vraag voorleggen. Of stuur een mail naar info@cjgdebilt.nl met een terugbelverzoek. Je wordt dan op maandag tussen 09.00 en 11.00 uur teruggebeld door de (scheidings-)consulent van dienst.

Ouders Lokaal De Bilt

Doelstelling

Stichting Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en bestaat uit een team van ruim vijftig ouders die zich vrijwillig inzetten om ouders/opvoeders binnen de gemeente te inspireren en informeel te ondersteunen rondom opvoeding en gezinsbalans. Ouders Lokaal doet dit door laagdrempelige activiteiten te organiseren waarin zij ouders met elkaar verbindt met de intentie elkaar te versterken in het ouderschap.

We zijn allemaal dol op onze kinderen en brengen ze met liefde groot. We steunen ze daar waar we kunnen, zo goed als we kunnen. Behalve leuk is opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Ouderschap is niet iets waar je vooraf voor opgeleid bent. Geen kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het delen en uitwisselen van ervaringen met andere ouders, kan daarbij dan ook best fijn en handig zijn.

Ouders Lokaal wil ervoor zorgen dat voor alle ouders informatie over ouderschap en opvoeden beschikbaar is en is er daarom op gericht om ouders/opvoeders met elkaar in verbinding te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn de maandelijkse inspiratie workshops, waarin ouders/opvoeders op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s. Doordat ouders open zijn naar elkaar over de dynamiek van het ouderschap leren ze veel van elkaar en ontplooien ze zichzelf. Alleen al de herkenning van elkaars opvoeduitdagingen kan een boost van zelfvertrouwen geven! Zo maken we het opvoeden leuker en makkelijker en creëren we met elkaar een positieve opvoedomgeving voor onze kinderen. #oudersvoorouders

Werkzaamheden

Ouders Lokaal heeft diverse Lokalen:

• Mama Lokaal: wekelijkse ontmoeting voor zwangere en moeders van jonge kinderen
• Workshops Lokaal: inspireert, informeert en verbindt ouders via workshops en lezingen
• Praat Lokaal: verbindt en ondersteunt ouders bij opvoeduitdagingen zoals Autisme, HSP, etc.
• Droom Lokaal: projecten bedacht door en voor ouders (en kinderen)
• Luister Lokaal: even sparren over je gezinsbalans of relatie

Uitgelicht

Vrijwilligersactiviteiten

gastvrouw voor Mama Lokaal
vrijwillige (ouder) voor PR activiteiten Ouders Lokaal De Bilt
workshopbegeleider

Contact

Contactpersoon: Anneloes Bons
E-mail: debilt@ouderslokaal.nl
Telefoon: 06-44147081
Website: http://debilt.ouderslokaal.nl

Bezoekadres

P/a Planetenplein 2
3723 LH
Bilthoven

Postadres

P/a Planetenplein 2
3723 LH
Bilthoven

Jonge mantelzorgers

In gemeente De Bilt zijn er inmiddels meer dan 1000 mantelzorgers geregistreerd. Daarvan is maar een heel klein deel jonger dan 18 jaar. Toch zijn er veel meer jonge mantelzorgers! Eén op de vijf scholieren groeit op met een langdurig ziek of gehandicapt familielid. Dit kan veel eisen van kinderen. Aan deze kinderen en jongeren moet de juiste ondersteuning en erkenning worden gegeven.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 18 jaar die opgroeien in een gezin waar zij mantelzorgtaken uitvoeren voor een langdurig zieke ouder, broer of zus. Jonge mantelzorgers kunnen zich hier online aanmelden.

 
Steunpunt Mantelzorg De Bilt

mantelzorg@mensdebilt.nl

Het Centrum voor Jeugd en Gezin De Bilt

Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken goed opgeleide SKJ geregistreerde jeugdmedewerkers. Zij kunnen u adviseren en ondersteuning bieden bij opvoedvragen of andere problemen in uw gezinssituatie.

Het CJG is ook de plek waar u terecht kunt voor informatie en/of het aanvragen van individuele voorzieningen en beschikkingen. Wij hebben goed contact met onder andere disciplines zoals huisartsen, kinderopvang, scholen en welzijnsorganisaties. Het  CJG De Bilt is sinds 1 januari 2021 onderdeel van MENS De Bilt. Door dit uitgebreide netwerk hoeft u zelf niet meer te zoeken bij welke organisatie u moet zijn. 

Het CJG is er voor iedereen, u heeft geen verwijzing nodig en de hulp is gratis.

Voor wie?

Voor ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar die ingeschreven staan in gemeente De Bilt, en voor professionals die werken met de voorgenoemde doelgroepen. Let op: onder gemeente De Bilt vallen ook Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Groenekan en Westbroek)

Wat?

Met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Van bedplassen tot grensoverschrijdend gedrag en van faalangst tot (vecht)scheidingen, geen vraag is te groot of te klein!

Waar?

Bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt via 030-229 50 50 (op werkdagen tussen 09.00 en 13.00u) of info@cjgdebilt.nl.

Wanneer niet? 

 • Bij 18 jaar of ouder: Neem contact op met het Sociaal Team via 030-7271557 (op werkdagen tussen 09.00 en 13.00u) of via  sociaalteam@mensdebilt.nl. Externe link.
 • Bij crisissituaties: Direct gevaar? Bel het alarmnummer 112. Bij twijfel over veiligheid bel Veilig Thuis (0800-2000).

Jongerenwerk

Jongerenwerkers

De jongerenwerkers zijn veel op straat te vinden. We spreken jongeren aan op de bekende hangplekken en weten wat er speelt onder jongeren. Samen met politie, gemeente en de jongeren zelf wordt overlast bestreden en zorgen we voor een prettige en veilige woonomgeving. Iedere woensdag, donderdag en vrijdagavond zijn de jongerenwerkers op straat te vinden.

> Activiteiten voor jongeren

Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp.

Per 1 januari 2022 wijzigt het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet). Er komen dan andere spelregels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp. 

 • Jeugdigen die nu jeugdhulp hebben, blijven dit gewoon houden

De jeugdhulp die uw (pleeg)kind ontvangt, verandert niet. Ook houdt uw (pleeg)kind dezelfde hulpverlener. 

 • Voor een aantal jeugdigen wordt een andere gemeente verantwoordelijk 

Voor de meeste jeugdigen blijven wij als gemeente De Bilt de jeugdhulp betalen. Voor een aantal jeugdigen wordt per 1 januari een andere gemeente (financieel) verantwoordelijk. Maar voor de duidelijkheid, de inhoudelijke zorg die uw (pleeg)kind ontvangt verandert niet. Ook blijft uw (pleeg)kind bij dezelfde hulpverlener. En pleegkinderen blijven in hun eigen pleeggezin. 

Als voor uw (pleeg)kind een andere gemeente verantwoordelijk wordt, laten wij dit voor het einde van het jaar persoonlijk aan u of aan uw (pleeg)kind weten. 

U ontvangt dan een brief met informatie over de nieuwe gemeente. Daarnaast zullen wij zorgen voor een zorgvuldige overdracht.

Doelgroep: Voor klas 3-8

Hallo, hier is De Club!

Twee keer per week kun je bij De Club gratis mee sporten of meedoen aan cultuur (zoals muziek, theater, dans of iets maken). Je mag op de dag zelf kiezen waar je zin in hebt.

De activiteiten zijn van 14.00 uur tot 15.30 uur. De coördinator van De Club staat om 14.00 uur op het plein om je welkom te heten. Tijdens de activiteiten blijf je meedoen tot 15.30 uur. Tussentijds weggaan of later alsnog meedoen, kan niet. Kom je van een andere school en ben je wat later? Geen probleem wanneer je dit de eerste keer zegt tegen de coördinator.

Wil je meedoen?  Laat je ouders het inschrijfformulier invullen die je krijgt van je juf of meester en lever deze dan daarna weer in!

Hopelijk zien we je snel.

De Club!

Ook de logo’s van MENS en KunstenHuis Idea opnemen

 

 

Kinderopvang

Als je opvang zoekt voor je kind, is het belangrijk dat jij, je eventuele partner en je kind zich daar prettig bij voelen.

Welke vorm van opvang kies je?

Welke vorm van opvang je kiest, hangt af van je gezinssituatie, je wensen en je kind. Kijk op Boink.nl. Externe link voor meer informatie over de diverse vormen van opvang, de kosten, en hoe je dit het beste kunt regelen. Als werkende of studerende ouder krijg je bovendien kinderopvangtoeslag. Externe link.

Ontwikkeling van je kind

Het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang werken aan de ontwikkeling van je kind. Door het contact met leeftijdsgenoten leren kinderen bijvoorbeeld samen spelen. Externe link, delen. Externe link en omgaan met ruzies. Externe link.

Ook organiseert de opvang allerlei leuke, spannende en uitdagende activiteiten. Sommige bso’s (buitenschoolse opvang) hebben ook andere activiteiten, bijvoorbeeld sporten of ‘de groene bso’.

Vindt je kind het leuk?

Kinderen leren het meest van en met andere kinderen. Bovendien vinden kinderen het vanaf de peuterleeftijd leuk om met andere kinderen te zijn. Maar kinderen vinden het niet altijd leuk als ze naar de opvang gaan. Misschien ziet je kind altijd tegen dingen op, maar gaat het prima als hij of zij er eenmaal is. Neem je kind serieus en vraag waarom het de opvang niet leuk vindt. Of bespreek het met de opvang.

Opvang voor kind met beperking

Wanneer je kind een beperking heeft, kijk dan op Regelhulp.nl. Externe link voor informatie over bijvoorbeeld het kinderdagcentrum of het medisch kinderdagverblijf. Steeds meer reguliere kinderopvangorganisaties denken mee over opvangmogelijkheden voor een kind met beperkingen.

Twijfels over het kinderdagverblijf

Heb je geen goed gevoel over de kinderopvang van je kind? Je vraagt je misschien af wat je met zulke vervelende gevoelens over het kinderdagverblijf moet doen. Vaak moet je in het begin erg wennen en kost het moeite om je kind los te laten. Je hebt het gevoel dat anderen het nooit zo goed kunnen doen als jijzelf. Maar op een gegeven moment merk je dat het gaat wennen en zie je ook de positieve kanten van een kinderdagverblijf.

Praat over je gevoelens

Als je toch een naar gevoel blijft houden, kun je het best zo eerlijk mogelijk zijn tegenover jezelf én het kinderdagverblijf. Ga na waarover je geen goed gevoel hebt en bespreek dat in ieder geval met de groepsleiding. Vraag ook naar de pedagogische visie. Misschien heb jij een heel ander idee over verzorging, opvoeding en veiligheid. Vertel wat je verwachtingen zijn en vraag of zij daaraan kunnen voldoen. Als dat niets oplevert, kun je eens een kijkje op een ander kinderdagverblijf nemen. Neem je gevoelens in ieder geval serieus en praat erover.

Kom je er niet uit?

Vrijwilliger formulier

  Bel me terug

   Ga naar de inhoud