Isha 2

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren (≤ 25 jaar) die opgroeien met een ziek of gehandicapt familielid. iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoeften. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, met het regelen van de zorg (mentor-, bewindvoerder- en curatortaken) en hebben extra taken in het huishouden. In vergelijking tot leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in hun directe omgeving, maken jonge mantelzorgers zich vaker meer zorgen (bijv. over de zorgbehoevende, de zorgsituatie, de gevolgen voor de toekomst) en missen ze mogelijk de nodige zorg en/of aandacht voor zichzelf.

Onderzoek

Uit onderzoek is bekend dat mensen die op jonge leeftijd een langere tijd te maken hebben met mantelzorg, lopen meer risico’s op:

  • Opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en weinig tijd voor de eigen ontwikkeling;
  • Lichamelijke en emotionele klachten, zoals stress en vermoeidheid;
  • Meer behoefte aan zorg: jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren.

 

#NietTeMissen #AlsHetKwartjeValt #JMZ #JongeMantelzorg #jongemantelzorgers #mantelzorg #DeelJeZorg #ZieJeMij#DagVanDeMantelzorg

 
 

Activiteitenkalender 2022 voor jonge mantelzorgers.

Waar en wanneer is vaak nog niet precies bekend.

Activiteit

Waar en wanneer

Knutselen: slijm maken <12 jaar

Purmerend, Wijkplein Where (Triton 13)
20 september

Mocktails maken >12 jaar

13 oktober

Dag van de mantelzorg!

Monkey Town <12

Lasergamen >12

10 november

Verkleedfeest en patatjes eten <12

29 november

Gourmetten en dobbelen >12

13 december

 
Nieuwsgierig en wil je alvast wat meer weten:
 

De Hangout bij Inloophuis Wij Allemaal

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar en heeft iemand dicht bij jou kanker? Dan is De Hangout bij Inloophuis Wij Allemaal iets voor jou! We starten woensdag 27 oktober, ben jij erbij?

Maak kennis en chill met leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Namelijk kanker bij iemand waar je veel van houdt. We gaan we onder andere gamen, koken, uitjes en chillen. Natuurlijk is er ook is ruimte om jouw verhaal te vertellen. Niets moet, alles mag. Als jij maar een fijne middag hebt.

  • Wanneer: 1x in de maand op woensdagmiddag
  • Tijd: van 16.30 – 18.00 uur
  • Waar: Inloophuis Wij Allemaal
Aanmelden
Lijkt je dit wat of ken je iemand die dit fijn zou vinden? Vraag je ouders/verzorgers dan te bellen naar 0299 406 094 of te mailen naar info@wij-allemaal.nl.
"In je eentje red je het niet, de gesprekken zijn nodig"
Richard Swift
Abonnee
"Het helpt je echt begrijpen voor wie we hier werken."
Miriam Richsen
Abonnee
"Ik werkte niet, ik had geen vrienden, ik wou niks"
Donna Blackwood
Vrijwilliger