Jonge mantelzorger ondersteuning

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren (4 – 24 jaar) in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. WelzijnWonenPlus organiseert activiteiten voor jonge mantelzorgers in Purmerend, Wormerland, Oostzaan en Waterland om hen in het zonnetje te zetten en met elkaar in contact te brengen. De consulenten zijn er om een luisterend oor te bieden en mocht het nodig zijn op weg te helpen naar de juiste ondersteuning.

 

#NietTeMissen #AlsHetKwartjeValt #JMZ #JongeMantelzorg #jongemantelzorgers #mantelzorg #DeelJeZorg #ZieJeMij#DagVanDeMantelzorg

 
 

Activiteitenkalender eerste halfjaar 2024 voor jonge mantelzorgers.

Graag opgeven bij Floor Hemels via Whatsapp: 06 389 319 80,
email floor@welzijnwonenplus.nl of telefonisch via 0299 426 364. 

 
DatumActiviteit

Dinsdag 5 maart
15.15 – 16.45 uur

Magische middag met
prinses Jaidy Bos

(4 t/m 11 jaar)

Dinsdag 12 maart

19.00 – 20. 30 uur

PubQuiz

(12 t/m 24 jaar)

Dinsdag 14 mei
15.30 – 16.45 uur

Sportactiviteit SPURD

(4 t/m12 jaar)

Donderdag 16 mei
19.00 – 20.30 uur

Sportactiviteit
Training van Bert Kops 

(4 t/m 24 jaar)

Woensdag 5 juni

Kinderparadijs

(alle leeftijden)

Donderdag 4 juli
15.30 – 16.45 uur

Speeltuin De Speelkraam

(4 t/m 11 jaar)

Donderdag 11 juli
19.00 – 20.30 uur

Spelletjesavond:
Weerwolven!

(12 t/m 24 jaar)

 

"In je eentje red je het niet, de gesprekken zijn nodig"
Richard Swift
Abonnee
"Het helpt je echt begrijpen voor wie we hier werken."
Miriam Richsen
Abonnee
"Ik werkte niet, ik had geen vrienden, ik wou niks"
Donna Blackwood
Vrijwilliger