Respijtzorg: Dankzij Menno kan ik weer naar buiten

Zorgen voor een naaste kan iedereen overkomen. Door verandering in gezondheid kan iemand ineens afhankelijk worden. Dit zorgen doen we meestal met liefde. Neemt niet weg dat het zorgen ook zwaar kan zijn. Zo ervaarde ook mevrouw Goosens.

Mevrouw Goosens (73 jaar) zorgt nu al vier jaar voor haar man (75 jaar):,, Hij is iets meer dan vier jaar terug getroffen door een beroerte. Na een opname in het ziekenhuis heeft hij nog drie maanden gerevalideerd in het verpleeghuis. Daarna kwam hij naar huis. Ik had ineens een heel andere man thuis. Mijn man stond voorheen altijd midden in het leven. Hij heeft altijd een drukke baan gehad als vertegenwoordiger en was daarnaast erg sportief. Hij tenniste veel en we gingen regelmatig fietsen samen. Nu zit hij de hele dag thuis. Als ik niet oppas zit hij de hele dag in zijn stoel. Ik kan hem niet alleen laten, omdat ik hem de hele dag moet sturen met alles. De thuiszorg komt twee keer per dag langs, de zorg door de dag heen komt op mij neer. Ik doe dat met liefde, maar moet wel toegeven dat het best wel vermoeiend kan zijn om steeds te denken en handelen voor twee. Via het servicepunt Mantelzorg ben ik in contact gekomen met Menno, een vrijwilliger die nu wekelijks een ochtend langs komt. Ik vind het heerlijk om op vrijdagochtend naar de markt te kunnen gaan, even lekker tijd voor mezelf en rustig boodschappen kunnen doen. Mijn man laat ik met een gerust hard achter als Menno er is. Zijn hulp is een fijne aanvulling op de thuiszorg en de hulp van mijn kinderen en buren.”

Menno: ,, ik kom nu ongeveer al drie maanden bij meneer en mevrouw Goosens. Meneer Goosens is erg vergeetachtig geworden door zijn beroerte. Hij vergeet bijvoorbeeld om te eten en drinken, maar ook om op tijd naar het toilet te gaan. Alles gaat ook langzaam, omdat hij de dingen niet meer goed overziet. De dingen die we doen moeten daarom rustig aan en één voor één. Dit heb ik ook moeten leren, aangezien ik geen achtergrond heb in de zorg. Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Mensenkennis had ik dus wel. Ik heb echter al heel veel geleerd. Via de consulent mantelzorg heb ik bijvoorbeeld een gesprek gehad hoe ziektebeelden in elkaar zitten en hoe ik hier mee om kan gaan. Hierdoor begrijp ik nu wat er aan de hand is met meneer Goosens en hoe ik goed rekening met hem kan houden. Verder heb ik alle tijd als ik er ben. We drinken gezellig samen koffie, kijken samen naar sport op tv, gaan samen naar buiten of in de zomer met mooi weer gewoon lekker in de tuin zitten. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik voel me door mevrouw Goosens gewaardeerd. We spreken ook altijd even na hoe de ochtend gegaan is. Indien er bijzonderheden zijn dan geeft zij dat weer door aan de thuiszorg. Ook heb ik regelmatig overleg met de consulent mantelzorg en andere vrijwilligers. Hierdoor leren we weer van elkaar.