Heleen, vrijwilliger Purmerend

Heleen, je werkt al ruim 8 jaar voor WelzijnWonenPlus, hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik ben op een gegeven moment begonnen met vrijwilligerswerk, omdat ik graag meer onder de mensen wilde zijn. Ik had geen baan en kwam bij de SMD terecht, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening. Ik ging voor hen preventieve huisbezoeken afleggen bij mensen die 65 jaar waren en nam met hen een vragenlijst door over wonen, zorg en welzijn. Dit was in opdracht van de gemeente Purmerend. Ik heb toen binnen enkele maanden 300 adressen bezocht! Dat was wel heftig, maar ook heel leuk. Daarna ben ik bij WelzijnWonenPlus gaan werken.

Wat doe je precies bij WelzijnWonenPlus?

Ik doe diverse werkzaamheden zoals abonnees helpen bij een klusje in huis, bijvoorbeeld bij het afhalen en weer ophangen van vitrage voor mensen die dit zelf niet meer durven. Maar ook de hond uitlaten van iemand die dit tijdelijk niet kan door een operatie of boodschappen doen voor iemand die beginnend dementerend is. Ik heb ook een aantal ‘vaste klanten’. Zo heb ik een mevrouw opgevangen die het leven niet meer zag zitten, ze had veel meegemaakt. Regelmatig ging ik bij haar langs en ik heb wel meegemaakt dat ze de deur niet voor me open deed, dat is wel spannend op zo’n moment. Toen ben ik net zo lang gaan bellen tot ik binnen was. Uiteindelijk kon ik tot haar doordringen en haar regelmatig mee naar buiten nemen. Ook dankzij professionele hulp is ze er uiteindelijk bovenop gekomen en ik vind het heel mooi dat ik in dit proces een steentje heb kunnen bijdragen. Ze is nu een goede kennis van me en ze is inmiddels ook met vrijwilligerswerk begonnen! Ik heb twee jaar geleden ook bijgedragen aan een groot regionaal maatschappelijk onderzoek, waarbij ik bij 60 mensen een huisbezoek heb afgelegd, en dit drie keer over een langere periode.

Wat vind je leuk aan dit werk?

Ik vind het fijn als ik iets voor mensen kan betekenen en ik vind het altijd een beetje een overwinning om bij mensen te kunnen doorbreken. Zo kwam ik bij een aantal mensen die bijvoorbeeld depressief of best moeilijk waren qua karakter. Om dan uiteindelijk een lach op hun gezicht te krijgen, dat is geweldig! Vriendelijkheid levert altijd iets op, dat wil ik graag meegeven.