Niet de boodschappen maar een gezellig praatje is het belangrijkste

Eens in de 14 dagen doet Rob, vrijwilliger WelzijnWonenPlus Purmerend, boodschappen voor een dame van 88 jaar.

Telefonisch maak ik een afspraak. Mevrouw neemt de telefoon op met een luide “HALLO”. Waarop ik luid en duidelijk antwoord: “Met ROB van WelzijnWonenPlus”. “Oh wat fijn dat je weer wilt komen”, wanneer kom je?” vraagt ze. “Natuurlijk kom ik. Ik kom zo meteen als het u uitkomt” meld ik. “Prima hoor, ik zorg dat de koffie klaar staat”. Wanneer ik bij haar flat arriveer praten wij over alles en nog wat. Haar twee zoons die in het buitenland wonen, haar bezoekjes aan het ziekenhuis en zij vraagt hoe het met mijn vrouw gaat.

Het boodschappenlijstje ligt al klaar en we nemen deze door. Vaak slecht te lezen, ook voor mevrouw zelf, dus ik moet haar speciale loep verlichting brengen. Meestal maar een paar boodschapjes want een kennis neemt ook wekelijk boodschapjes voor haar mee. Ik vind het prima. Mevrouw en ik kletsen nog wat verder.
Als ik later terugkom met de boodschappen krijg ik een grote glimlach als beloning. Bij vertrek vraagt ze of ik snel weer kom en haar boodschappen wil doen. “Natuurlijk doe ik dat”, geef ik aan. Niet de boodschappen maar het gezellige praatje is voor haar het belangrijkste.

Er zijn vele ouderen zoals deze lieve dame die weinig of geen bezoek krijgen. Ik hoop dat als ik oud ben, ik ook zo iemand tref, die voor mij een boodschap wil doen!